Премиерата на копродукцията между Сърбия, Германия и България Жив човек на

...
Премиерата на копродукцията между Сърбия, Германия и България Жив човек на
Коментари Харесай

Сръбски, гръцки и босненски истории на СФФ 25

Премиерата на копродукцията сред Сърбия, Германия и България " Жив човек "  на режисьора Олег Новкович беше в програмата на Котбус преди два месеца, а през март ще се състезава за премията в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест. Историята наблюдава един застаряващ рокер Джела, заставен да се оправя с досадната еднообразност на всекидневието, в блян да се втурне още веднъж на път и да съживи остарялата популярност. Допълнителен повод за това коренно деяние е комбинацията от условия – дъщеря му се оказва бременна, жена му се държи гадно, както може да се чака от някогашна наркоманка, а гаджето на сина му почтено споделя, че съгласно личната ѝ майка Джела в миналото е бил страховит пич. 

Главната роля е поверена на Никола Джуричко, който публиката помни от " Когато порасна, ще стана Кенгуру "  на Радивое Андрич, а също и от свръх-популярния ефирен сериал " Stranger Things " на Нетфликс. Български копродуценти на " Жив човек "  са " Чучков Брадърс ".

Гръцкият режисьор Христос Нико осъществя едно забавно предизвикателство – да пресъздаде пандемично чувство в сюжета на своя филм " Ябълки ", написан в съавторство със Ставрос Раптис. Двамата конструират роман за международна пандемия, която предизвиква неочаквана амнезия, а основният воин Арис, мъж на междинна възраст, е включен в стратегия за възобновяване, предопределена да помогне на пациентите да изградят нова идентичност. Той заживява в непретенциозно обзаведен апартамент, „ въоръжен “ с полароид и получава ежедневни задания, като би трябвало да снима осъществяването им. В един миг обаче Арис среща жена с идентична орис и проблеми.

Смелият дебют на Христос Нико е копродукция сред Гърция, Полша и Словения и напълно не инцидентно премиерата му беше предходната година в стратегия " Хоризонти "  на Венеция. С награди от Солун, Севиля, Любляна, Денвър, Филаделфия, Чикаго, " Ябълки "  е тазгодишното предложение от Гърция за интернационален " Оскар ". Филмът може да бъде признат като аналогов опит за преоткриване на личността, като сюрреалистично пътешестване в дебрите на рецесията на груповата ни еднаквост, а също и като елегантна рецензия към цифровата епоха, която гълтам все по-осезаемо вниманието ни.

Драматично-забавна история от Босна и Херцеговина придвижва феновете във времето на предвоенна Югославия. " Концентрирай се, бабо "  на Пиер Жалица пресъздава връзките в едно семейство или по-скоро погрешно функциониращите връзки сред неговите членове, а в това време излиза наяве, че се задава политическа стихия. През пролетта на далечната към този момент 1992-а на членовете на огромно семейство им се постанова да се събeрат към смъртното легло на старата си майка и свекърва. И откакто упованието на нейната кончина се простира с дни, роднините стартират да се карат между тях, да си погаждат гадни номера и да спорят за наследството – най-много за огромната фамилна къща в Сараево. За всеобща изненада, бабата се включва интензивно в междуособиците – може би тъкмо те я поддържат жива. А в това време в Сараево стартира същинска война.

Жалица разчита на сериозен актьорски екип – познати и обичани имена, измежду които са Мира Баняц, Бранимир Попович, Вердана Божинович, както и Емир Хаджихафизбегович, прочут на българската аудитория от филмите " Шоково положение "  и " Смърт на човек от Балканите ". Сред продуцентите на " Концентрирай се, бабо! "  са и основните уредници на кинофестивала в Сараево - Мирсад Пуриватра, Йован Мариянович и Амра Бакшич Чамо, работили по " Цирк Колумбия ", " Епизод от живота на събирача на желязо ", " Имало едно време в Анадола ", " Мостовете на Сараево "  и още доста други филми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР